Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

HelloBaby magazin: Körömvirág a babák bőrápolásában

A popsikrémek, pelenkadermatitisz elleni készítmények és az ekcémás bőr kezelésére, ápolására való termékek gyakran tartalmaznak valamilyen formában körömvirág-kivonatot. Ez persze egyáltalán nem véletlen. Mit is érdemes tudnunk erről a csodás gyógynövényről?

A körömvirág narancssárga virágzatának gyógyászati felhasználása nagy múltra tekint vissza, már az ókor óta használják gyógyító céllal. Külsőleg vizes kivonatát (forrázat) borogatásra, lemosásra használják leggyakrabban, míg sokrétűen tudják használni alkoholos vagy olajos kivonatát krémek, kenőcsök alkotórészeként, mert számos kedvező hatással rendelkezik a bőrápolásban.

 

Hogyan kerül a bőrápolókba?

 

A körömvirágolajat speciális eljárással, úgynevezett macerációval állítják elő. Ehhez a körömvirág szirmait hordozóolajban (leggyakrabban napraforgó-, szója- vagy olívaolajban) áztatják és a napfényt használják katalizátorként. A növényi olaj kivonja a szirmokból a zsíroldékony összetevőket, ezután a folyamat végén szűréssel távolítják el a növényi darabokat. Az olaj sárga színét a körömvirágban található karotinoidok adják, melyek antioxidáns hatású provitaminok.

Az olajos kivonat nemcsak a körömvirág gyógyító hatásával rendelkezik, hanem a hordozóolaj kedvező hatásait is magában hordozza. A körömvirág hatásában több hatóanyag együtthatása játszik szerepet (flavonoid, karotinoid, triterpén alkohol, poliszacharid, kevés illóolaj).

 

Mire használható? 

 

Leggyakrabban napvédő és napozás utáni készítményekben, égés, bőrgyulladás, bőrsérülések kezelésére szolgáló készítményekben, valamint popsikrémek és pelenkadermatitisz kezelésére készült termékekben találkozhatunk vele. Kiválóan alkalmas a száraz, érzékeny bőr, így a bababőr kezeléséhez is. 

 

A bababőrápoláshoz a körömvirág gyulladáscsökkentő, antimikrobás (antibakteriális, vírus- és gombaellenes), sebgyógyító, antioxidáns és hámosító hatásai egyaránt jól felhasználhatók.

 

Gyakran találkozhatunk vele babaarckrémek és -testápolók komponenseként is, mert ideális a száraz, érzékeny bőr ápolásához.

 

Figyeljük a termékcímkét!

 

Hazánkban a külsőleges bőrápolók címkeszövegén az összetevők latin neveit kötelező feltüntetni, viszont sokszor angolul is jelöli a gyártó az összetevő nevét. Ha a Calendula officinalis (latin) vagy a Pot marigold (angol) szerepel az összetevők listáján, akkor tudhatjuk, hogy az adott készítmény körömvirág-kivonatot tartalmaz. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben egy készítményben körömvirág-kivonat található, akkor a növény említett jótékony hatásai mellett, a teljes hatásosság és biztonságosság szempontjából nagy jelentősége van a termék többi összetevőjének is.

 

Részesítsük előnyben az olyan termékeket, melyek kőolajszármazékok, ásványi olajok, SLS, parabének helyett élő, természetes anyagokat tartalmaznak.

 

Fontos tudni!

A körömvirág az Asteraceae (őszirózsafélék) családjába sorolható. Az e családba tartozó növényekkel szembeni allergia esetén keresztallergia is előfordulhat. Napjainkban a körömvirág belsőleges fogyasztása már nem ajánlott, mert nem bizonyított a biztonságossága!

Forrás: HelloBaby magazin

Keresés