Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

HelloBaby magazin: Bőrünk védelme nyáron

A nyár folyamán a meleg és az intenzív UV-sugárzás miatt még nagyobb és speciális odafigyelésre van szükség a bőrápolásban, különösen a várandósság sok változással járó időszakában. Ilyenkor, főként a nyári időszakban gyakran előforduló bőrállapot a terhességi maszk (melasma vagy chloasma), de persze nem csak ez ellen kell védekezni.

 

Mi a terhességi maszk és mitől alakulhat ki?

 

A várandósság ideje alatt megnövekedett ösztrogén hormon hatására fokozódik a szervezet melanin-termelése, ami pigmentációs zavart okozhat. A hiperpigmentáció leggyakrabban az arcon, a homlok, az orca és a felső ajak területén jelentkezik, világosabb vagy sötétebb barna foltok formájában.

 

Kialakulása a terhesség első hónapjaiban gyakoribb és a gyermek megszületése után spontán eltűnhet. Kizárólag esztétikai problémát jelent; kialakulásának esélyét jelentősen megnöveli az UV-sugárzás.

 

Természetesen nem kizárólag ezért, hanem a fénykárosodás elkerüléséhez is fontos a várandósság ideje alatt nagy gondot fordítani a fényvédelemre.

 

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

 

  • Csökkentsük minimálisra a napon töltött időt a 11-15 óra közötti időszakban, mivel ilyenkor a legnagyobb intenzitásúak az UV-sugarak.
  • Viseljünk sűrű szövésű, de jól szellőző ruházatot.
  • Védjük magunkat kalappal, napszemüveggel.
  • Fogyasszunk karotinoidokban gazdag (piros, sárga, narancssárga) zöldségeket és gyümölcsöket, melyek erősítik a bőr természetes védelmi funkcióját,
  • és igyunk megfelelő mennyiségű tiszta vizet.
  • Bőrünket fokozatosan szoktassuk a napsütéshez.
  • Használjunk bőrállapotunknak megfelelő, fizikai fényvédőt tartalmazó naptejet.
  • Ne csak a vízparti nyaralások alkalmával alkalmazzunk fényvédő készítményt, ugyanis az UV-A-sugárzás, amely a bőröregedés mellett a napallergia, a melanóma kialakulását, illetve a szem és retina károsodását okozhatja, képes áthatolni a felhőkön, a szmogon és az ablaküvegen is.

 

Milyen típusúfényvédőt válasszunk?

 

A napvédő termékek kémiai vagy fizikai fényszűrőt tartalmazhatnak. A kémiai fényszűrőt tartalmazók a bőr mélyebb rétegeibe jutnak, kémiai szerkezetüknek köszönhetően képesek elnyelni az UV-sugarakat. A fizikai vagy ásványi fényszűrőt tartalmazók viszont nem szívódnak fel, a bőr felszínén maradnak és visszaverik vagy szétszórják az UV-sugarakat, így akadályozzák meg, hogy azok a bőrbe hatoljanak.

 

Ebből következik, hogy a fizikai fényvédők mindenki, így a várandós nők számára is biztonságosabbak.

 

Gyógyszertárakban, bioboltokban és drogériákban is megtalálhatók, „mineral” vagy „fizikai fényvédőt tartalmaz” kifejezéssel jelölve. A fényszűrőn kívül érdemes figyelmet fordítani a többi összetevőre is; a legjobb és legbiztonságosabb, ha olyan készítményt választunk, amely természetes komponensekből áll.

Forrás: HelloBaby magazin

Keresés